~Healthy and Wealthy with Shaklee~

Friday, 14 November 2014

(DIY) Our Samsung Galaxy Tab 3 7.0 - Not functioning, cannot start and cannot charge...

No comments
Dah lama tak update blog, hari ni nak share sedikit aktiviti DIY yang I managed to do last nite.

So our Samsung Galaxy Tab 3 7.0 tiba-tiba stop functioning bila kitorang balik kampung last week. Selalunya anak-anak yang guna buat main game, so once tak boleh hidup, Imran terus inform saya. Mula-mula suspect takde bateri sebab tab ni takleh ON, so try la charge, tp the usual charging display tak appear bila dah sambung wire. Dah biarkan seharian pon, still takde response. Sebab time tu kat kampung, tak sempat la nak investigate.

Last nite, almost 1 week after simpan tab tu, terfikir nak jenguk balik apa masalah dengan tab ni. So mula-mula saya try charge balik, still takde response. Nak start pon still tak bole.

Terus saya carik solution dalam internet, easiest is in youtube. Straight away watched these 2 videos below.





After finished watching, terus DIY myself. Within 30 minutes terus siap and berfungsi semula. Paling susah pon, time nak bukak cover belakang. Oleh sebab gunakan alat yang tak berapa sesuai, ada la sedikit kecacatan kosmetik pada tab kitorang. Tapi, sbb dah boleh guna semula, tetap happy... and save duit/tenaga sebab tak perlu pegi kedai untuk repair.

PS - Sorry takde gambar yang relevan diambil sewaktu DIY dilakukan.

Credit to video owners: Wadz World and Austin Scott

0 comments:

Post a Comment

Entries RSS Comments RSS

Contact Me

Untuk sebarang pertanyaan atau tempahan, sila hubungi saya di 012-4746070, Hazrul (Call/SMS/Whatsapp/Line) atau email saya, mhazrul.zakaria@gmail.com

Copyright © Life of 2 plus 4
Powered by Blogger
Design by N.Design Studio
Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com